unge

Konfirmation eller nonfirmation – tips til den gode fest

22dsa11

Når ens børn kommer i 13-14 års alderen, er det tid til at tage stilling til, om der skal fejres konfirmation, nonfirmation eller andre skelsættende fester, der markerer overgangen fra barn til ung voksen. Før i tiden var det i de kristne lande et krav, at børnene blev konfirmeret, i dag findes der også en mere borgerlig version – nemlig nonfirmationen.

Begge dele markerer, at barnet nu er blevet teenager og derfor selv har medbestemmelse over deres eget liv og tager det første lille skridt ind i de voksnes rækker. Det bør derfor være op til det enkelte barn at tage stilling til, om der skal fejres den ene eller anden type fest – men festen bør de få.

Når man skal holde konfirmation er der mange ting, man skal tage højde for. For at dagen bliver speciel, bør man starte planlægningen i god tid, da der både skal findes en lokation til festen, sendes indbydelser, foretages valg i forhold til menuen og de andre væsentlige ting såsom tøj, kørsel, taler, gaver og underholdning.

kirke

Man kan naturligvis ikke planlægge alt selv, når man er i konfirmationsalderen, især fordi det er forældrene, der betaler gildet – dog er det en lærerig måde at blive voksen på.

Konfirmationsgaver – hvordan du køber noget, der kan bruges

I gamle dage var det nemt at finde på konfirmationsgaver i forbindelse med denne særlige begivenhed. Den klassiske konfirmationsgave for blot 50-100 år siden var en bibel med familiens navn og stamtræ, en beskeden pengegave eller en ny cykel fra forældrene eller bedsteforældrene.

I dag er børn dog meget præget af den elektronik, der fylder meget i deres hverdag. Derfor kan man med fordel forhøre sig, om der er nogle specielle spil eller spillekonsoller, som konfirmanden eller konfirmandinden interesserer sig for.

Man kan også med fordel købe et gavekort til nogle af de tøjbutikker, hvor den unge voksne køber størstedelen af sit tøj. En konfirmationsgave er i dag lidt dyrere, end den var for år tilbage. Dette medfører, at man kan give den gas med gaven uden at skulle føle skyld over at forkæle familiens næste generation.

konfirmation

I langt de fleste tilfælde har man en ønskeseddel at læne sig op ad, da mange forældre stadig holder fast i traditionen om at lægge denne ved, når invitationen sendes ud. Er der en ønskeseddel, kan det være en fordel at starte nedefra, da dette mindsker risikoen for, at konfirmanden får flere af samme gave.

Konfirmanden er altid hædersgæst ved en konfirmation

Når man skal kon- eller nonfirmeres, er man i den alder, hvor alting føles og opleves som værende pinligt. Det handler derfor om at gøre sangene og talerne lidt sjove uden at være pinlige, da historier fra barndommen vil give konfirmanden røde kinder og få dem til at tænke på, hvornår man er færdig med ’ydmygelsen’.

De unge mennesker vil dog med tiden huske tilbage på denne dag som noget særligt og især tænke på gaverne og de gæster, der var med, som måske ikke følger dem ind i voksenlivet.