hund og covid 19

Kan hunde lugte sygdomme? Et nyt studie skal klarlægge om det kan lade sig gøre

22dsa11

Verden lider stadig under coronavirus, og mange steder bliver livet begrænset af det frygtelige virus, men hvad hvis vi kunne få hunde til at fastslå om folk var syge, blot ved et lille snif.

Det lyder måske skørt, men der findes allerede hunde der i dag kan lugte sygdomme hos mennesker – der i dag dækker over Parkinsons, malaria og visse kræftformer, så hvorfor ikke forsøge at udvide mulighederne.

Det vil man nu forsøge at klarlægge via et klinisk forsøg der finder sted i England.

Den britiske minister for innovation håber at hundene kan være med til at forbedre den officielle teststrategi, fordi det håbes at hundene kan spore sygdommen – endda også før symptomerne viser sig.

Det forventes at en trænet hund vil kunne undersøge i omegnen af 250 personer i timen, og vil kunne fungere som en form for tidlig advarsel for at kunne opdage udbrud tidligere.

Træningen forgår med prøver fra både syge og raske

Det vil være hunde af racerne cocker-spaniel og labrador der skal bruges til at starte med, og de vil så blive trænet i at identificere virus ud fra både krops- og åndedrætslugte, hvor det forventes at ville tage 6-8 uger at træne en hund op, og metoden vil kunne bruges overalt i verden.

Hundene vil så kunne bruges på offentlige steder, hvor de kan sættes til at snuse til de forbipasserende og give lyd fra sig hvis de kan identificere virus, og på den måde få isoleret de syge før de kan gøre skade, det kan endda være der bliver fundet patienter der end ikke vidste de var syge, og blot for at sikre sig at hundene reagere på de rigtige prøver, så er der også prøver fra raske mennesker med i testen.

hundetræning

Så endnu engang viser hunden sig at kunne være menneskets bedste ven, og en meget naturlig løsning på at kunne finde frem til syge mennesker.

Tænk at der findes konkurrencer, der kårer verdens grimmeste hund

Det er som regel i USA at der afholdes særlige arrangementer hvor verdens grimmeste hund findes, og selv om det er rasende underholdende, så er der et andet og mere alvorligt formål med det – nemlig at sætte fokus på de hunde der lever et kummerligt liv.

Faktum er at mange af de hunde der har vundet konkurrencerne, kommer fra nogle sølle og tarvelige liv, og deres deltagelse i konkurrencerne har dermed et omsorgsfuldt og socialt formål.

Det der gør at en hund bliver betragtet som grim, det kan både skyldes medfødte kendetegn og nogle udefrakommende faktorer – det kan være skader og deformiteter af forskellig art, men det kan også være fx underbid, overbid, det kan være de er blinde, har en skæv rygsøjle, en ujævn behåring, eller blot ansigtsudtrykket, der gør at de kan vinde.

Efterhånden som konkurrencerne er blevet mere populære, så er det der kan vindes ved dem også, og der dystes i dag om både penge, men også om legetøj og udstyr til hundene.